How To: De Windows 8-taakbalk efficiënter inrichten

Wanneer Microsoft een nieuwe versie van Windows lanceert, dan probeert het de zaken zo goed en efficiënt mogelijk in te richten. Toch zijn er soms wat instellingen die voor bepaalde gebruikers net wat handiger werken. We bespreken twee handige aanpassingen van de Windows 8-taakbalk.

Taakbalk verbergen

Wie de opkomst van Windows 95 heeft meegemaakt, zal deze tip zien als een open deur. Immers, de optie die we hier presenteren, was daar standaard geactiveerd. Als je pas veel later bent ingestapt in Windows, is de kans meer dan aanwezig dat je de taakbalk niet anders kent als een balk die altijd aanwezig is in het scherm.

Eigenlijk is dat best zonde, want de taakbalk is alleen nuttig wanneer je hem daadwerkelijk nodig hebt en slokt de rest van de tijd een onnodig deel van je scherm op. Gelukkig kun je er ook voor zorgen dat de taakbalk verdwijnt wanneer je hem niet nodig hebt. Om dit te doen klik je met de rechtermuisknop op een lege plek in de taakbalk en kies je voor Eigenschappen.

In het scherm dat verschijnt zie je de optie Taakbalk automatisch verbergen. Wanneer je deze optie inschakelt, zal de taakbalk direct verdwijnen. Maar wanneer je je muis naar de onderkant van het scherm beweegt, komt de balk weer naar boven. Soms was het vroeger dus écht beter.

Het automatisch verbergen van de taakbalk is een oude, maar zeer efficiënte optie.

Meerdere pictogrammen voor één programma

Met de komst van Windows 7 heeft Microsoft de taakbalk flink op de schop gegooid. Zo heeft het bedrijf er bijvoorbeeld voor gezorgd dat verschillende vensters van hetzelfde programma (zoals verschillende Word-documenten) in één verzamelpictogram worden getoond op de taakbalk. Dat zorgt misschien wel voor een opgeruimde taakbalk, maar wanneer Word het voornaamste programma is waar je mee werkt, kan het juist wenselijk zijn dat er verschillende pictogrammen naast elkaar worden getoond, zodat je daar snel tussen kunt schakelen.

Gelukkig kun je de taakbalk dit gedrag teruggeven. Klik wederom met de rechtermuisknop op een lege plek in de taakbalk en kies voor Eigenschappen. In het tabblad Taakbalk zie je nu de optie Taakbalkknoppen, met daarnaast standaard de optie Combineren, labels verbergen. Klik hierop en kies bijvoorbeeld voor de optie Combineren als de taakbalk vol is, of misschien zelfs voor Nooit combineren. Zo heb je volledige controle over hoe de pictogrammen op de taakbalk worden getoond.

Standaard worden pictogrammen gecombineerd, maar dat is niet voor iedereen handig.

Bron: Computer totaal

Deel uw ervaring: