IP telefonie en wat u moet weten bij het maken van een selectie!

IP telefonie en de besparing die dit kan opleveren is een zeer actueel onderwerp voor veel ondernemers. In onderstaande artikel hebben enkele nuttige tips en informatie bij uw keuze voor Hosted of een IP telefooncentrale op locatie op een rijtje gezet.

Wanneer kiest u voor een eigen VoIP telefooncentrale?

Een eigen IP telefooncentrale op locatie is aan te raden wanneer u meer dan 25 gebruikers op één (1) vestiging heeft. Wanneer u veel gebruikers heeft maar deze zijn verdeeld over diverse locaties is een hosted IP telefooncentrale mogelijk een efficiëntere oplossing. De keuze hiervoor hebben mede te maken met uw uitgangpunten. Onze consultants helpen u graag bij het opstellen hiervan.

Keuzes voor een eigen IP telefooncentrale

Het grootste voordeel van een eigen IP telefooncentrale is dat u eenvoudig veel toestellen op 1 locatie kunt aanmelden. Daarnaast past een eigen telefooncentrale op locatie in in uw geval mogelijk beter bij uw bedrijf en uw communicatie eisen en wensen. Andere mogelijke redenen voor een lokale telefooncentrale te kiezen zijn oa:

 • Het past beter in uw specifieke business case of bedrijfspolicy;
 • Het is in uw geval financieel aantrekkelijker;
 • U wilt ISDN aanhouden en eventueel een combinatie met VoIP maken
 • Omdat de centrale ook bij een eventuele overstap naar een andere provider van u blijft. (Bij een hosted VoIP oplossing stopt de dienst)

Type centrale en aantal lijnen

Iedere (VoIP) centrale is te gebruiken met itzzConnect VoIP van itzz. De SIP koppeling die wordt aangemaakt voor de telefooncentrale, kan ieder gewenst aantal kanalen hebben. Het aantal lijnen/ kanalen kan eenvoudig meegroeien met uw organisatie en is bij itzz zelfs maandelijks schaalbaar. Er zijn hierdoor ook oplossingen om uw bestaande ISDN telefooncentrale ook op VoIP aan te sluiten.

Wat is Hosted IP telefonie?

Bij hosted IP telefonie staat de nieuwe telefooncentrale niet bij u op kantoor maar veilig in ons datacenter. Afhankelijk van omvang en prijs kunt u een eigen of shared telefonie licentie en server huren.

De voordelen van een Hosted IP telefonie oplossing zijn:

 • Locatie onafhankelijk werken (Thuiswerken wordt echt eenvoudig);
 • Bij internet storing kunt u snel op een andere locatie met internet verder werken;
 • Niet investeren in leveranciers gebonden apparatuur;
 • Vestigingen bellen onderling gratis;
 • Lage instapkosten;
 • Vast & Mobiel integreren;
 • Beheer, upgrades en backups van de server hardware niet noodzakelijk;
 • Alleen betalen voor diensten die je gebruikt

Functioneel is het verschil tussen een eigen en hosted IP telefooncentrale steeds kleiner geworden. Laat u goed adviseren over de voors en tegens.

IP Trunking / VoIP trunk

Een SIP trunk of IP Trunking is een koppeling tussen een telefooncentrale en het itzz netwerk over IP. Een SIP trunk heeft een lijncapaciteit van bijvoorbeeld 10, 20 of 30 lijnen. Bij itzz kunt u zelfs SIP kanalen per stuk afnemen.

Telefoonnummers

Telefoonnummers of telefoonnummerblokken koppel je aan de SIP trunk. Uiteraard kunt u ook uw bestaande telefoonnummers verhuizen. Nummerportabiliteit is vastgelegd in het Besluit van 10 november 1998, houdende vaststelling regels ter uitvoering van artikel 4.10 van de Telecommunicatiewet betreffende nummerportabiliteit (Besluit nummerportabiliteit). Bij itzz betaald u hiervoor slechts eenmalig en daarna geen maandelijkse kosten.

Internet

Om IP telefonie te gebruiken heeft u een internet verbinding nodig. De bandbreedte en overboeking van de lijn bepalen de kwaliteit van het telefoongesprek. Er zijn flink wat redenen waarom een Internet verbinding traag kan zijn. Meer hierover kunt u lezen in ons artikel “waarom is mijn internet verbinding zo traag” Wanneer u op uw bestaande internet verbinding geen Quality of Service (QoS) en/of scheiding tussen data en telefonie heeft adviseren wij u een tweede internet verbinding af tenemen waardoor op eenvoudige wijze een “harde” scheiding tussen data en telefonie ontstaat.

De internet verbinding voor een IP telefooncentrale op locatie is van nog groter belang dan bij een Hosted IP telefonie oplossing. In het geval dat u een internet storing heeft zal bij een IP telefooncentrale op locatie het niet meer mogelijk zijn te bellen. Bij een hosted IP telefonie oplossing kunt u naar een locatie waar wel internet beschikbaar is en aldaar gewoon verder bellen.

Meer weten over IP telefonie? Neem contact met ons op of vraag hier direct naar een passende offerte!

Deel uw ervaring: