Tablets en laptops zuinig voor het milieu

De desktop PC op de werkplek was al op zijn retour vanwege de toename van flexibel werken. Nu verliest hij nog meer terrein aan laptops en tablets omdat deze veel milieuvriendelijker zijn.   

Een laptop verbruikt 70 procent minder energie dan een desktop. Als je er dagelijks mee werkt bespaar je jaarlijks gemiddeld 30 euro op je energiekosten. Zo blijkt uit berekeningen van energievoorlichtingscentrum Milieu Centraal.

Een tablet zoals de nieuwe Elitepad 900 van HP gaat helemaal zuinig om met energie. Mensen die een tablet in huis hebben, besparen dan ook energie door de tablet te gebruiken in plaats van laptop of desktop, aldus Milieu Centraal. Mensen die de helft van de keren dat zij een computer nodig hebben een tablet gebruiken in plaats van een desktop, sparen al snel 25 euro aan stroomkosten per jaar.

Accu

Nieuwe laptops en tablets zijn meestal voorzien van een Li-ion accu. Om lang te doen met deze accu is het goed om hem nooit volledig te ontladen. Als de accu minder diep ontladen wordt, gaat deze langer mee. Bij het oude type accu’s was het juist beter om hem helemaal te ontladen.

Milieuwinst

Toch is het niet nodig om nu massaal nieuwe milieuvriendelijkere computers te gaan kopen. Computers zijn in de loop der jaren zuiniger geworden. Het levert dan ook geen milieuwinst op om een oudere laptop of desktop eerder te vervangen dan nodig. Het verschil in het gebruik van energie is niet groot genoeg om de energie die de productie van laptops en desktops kost te compenseren.

Het is dus milieuvriendelijker om zo lang mogelijk te doen met een laptop of desktop. Bij de aankoop van een nieuwe computer is het daarom handig om te letten op mogelijkheden om de levensduur van de computer te verlengen. Zoals de mogelijkheid om er een grotere harde schijf of meer geheugen in te plaatsen.

Energiezuinig

Dus in plaats van een nieuwe kopen is het vertsandiger om meer gericht te zijn op energiezuinig gebruik van de huidige computer. Dat kan met maatregelen die eenvoudig zijn. Naast het gebruik van onze werkplek in de cloud diensten kun je ook sluipgebruik voorkomen, zet het apparaat en randapparatuur na gebruik echt uit. Trek de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerblok met aan/uit schakelaar. En zet de computer uit bij langere pauzes.

itzz en duurzaamheid

Wat doet itzz en haar medewerkers aan duurzaamheid?

  • Om de continuiteit van uw server- of cloudomgeving te waarborge wordt alles ondergerbracht in datacentra waar rekening is gehouden met het milieu;
  • Ook de HP servers waar onze diensten op draaien zijn voorzien van “Eco Solutions“;
  • Systeembeheer geschied standaard op afstand;
  • Mochten wij door omstandigheden toch op locatie van onze klanten moeten zijn maken we gebruik van auto’s welke minimaal of geen uitstoot hebben zoals bij. de Opel Ampera  

 (Bron: Werken 2.0, 18 februari 2013 )

Reacties:

Sven Middelkoop, 22 februari 2013

Ik vraag me zelfs af hoe lang de notebooks nog bestaansrecht hebben naast de steeds krachtigere tablets met hun keyboard uitbreidingen.

Deel uw ervaring: