VoIP is HOT

Terugkijkend op het jaar 2013 en al pratend met fabrikanten als Yealink en onze SIP providers, over unified communications en huidige trends in de markt, mogen we concluderen dat Voice over IP (VoIP) HOT is.

Yealink (leverancier van IP toestellen) is uitgegroeid tot een marktleider die in combinatie met 3CX en itzz een zeer succesvolle Hosted VoIP samenwerking opleveren.

Evolutie

Telefonie is geëvolueerd van analoog via digitaal naar VoIP en met iedere vernieuwing zijn de belangrijkste spelers op de Nederlandse markt veranderd. Het meest opvallende is de groei van de cloud-gebaseerde VoIP (ook bekend op de markt als hosted VoIP. De groei van ca. 30 %  per jaar is structureel te noemen. Deze groei voor gehoste oplossingen is vooral goed voor het MKB omdat veel kleine en middelgrote bedrijven zonder zorgen willen kunnen bellen.

Optimistisch

De markt is optimistisch over de groeimogelijkheden omdat de levenscyclus voor een gemiddelde telefooncentrale ca. 5 tot 7 jaar is en de laatste grote vervanging van de meeste telefooncentrales als reactie op de millennium bug werd uitgevoerd.  De populariteit van hosted VoIP zijn sterk verbonden aan de kwaliteit die deze oplossing biedt voor bedrijven die starten, veranderen, of om een andere reden beperkt worden door verouderde telefoniesystemen.

Toekomst

Kijkend naar de toekomst verwachten wij een gestage groei van hosted VoIP voor het MKB.  Web Real-Time Communication (WebRTC) is een nieuw protocol dat softwareontwikkelaars in staat stelt om webapplicaties voor spraak- en videogesprekken te bouwen. Het zal voor de particulier in combinatie met social media platformen in de toekomst een nieuwe kijk op communicatie opleveren. Omdat het bedrijfsleven over het algemeen kijkt naar betrouwbaarheid en bewezen techniek zal WebRTC in de professionele omgevingen  nog even op zich laten wachten.

Deel uw ervaring: